توهم دانایی عصیان پنهان نادانی است
به گزارش عصر تابان ؛فرهاد وفایی مدرس دانشگاه و فعال رسانه ای طی یادداشتی راجع به مطالعه و کتابخوانی نوشت .
در عصر هزاره سوم تحولات و دگرگونی ها ی زندگی امروزی آسانی و گاهی سختی و حتی راحتی را فرا روی انسان قرار داده است همین موضوع درحوزه فرهنگ و کتابخوانی چالش ها و مزیت های را در پی داشته است . یکی از مشکلات امروزی کم رنگ شدن مطالعه و کتابخوانی در سطح جامعه است که طبق آخرین امار سرانه مطالعه ایرانیان ۲ دقیقه می باشد . شوربختانه باید اذعان کرد که شمار کتابخوانان در کشور روند کاهشی و نزولی را دارد همین موضوع نگرانی ها را برای تصمیم گیران و تصمیم سازان حوزه فرهنگی به دنبال داشته است کار به جایی رسیده که رهبر انقلاب نیز هشدارهای در حوزه کتابخوانی و مطالعه داشته اند .
سوگمندانه باید گفت که کتاب در سبد خرید ایرانیان جای ندارد که از دلایل عمده می توان به افزایش قیمت کتاب، سرگرمی در فضای نت و شبکه های اجتماعی، خوداگاهی کاذب، پرمشغله بودن افراد و و مشکلات اقتصادی امروزی اشاره کرد. با توجه به ظهور وثغورو پیشرفت تکنولوژی های نوین بعضی بر این باورند که خوانش نوشته های شبکه های اجتماعی و اینترنتی را می توان در سرانه مطالعه و کتابخوانی جامعه گنجاند. اما عده ای خوانش در فضای مجازی را باعث آشفته شدن ذهن ها و اندیشه ها می دانند و همچنین معتقدند مشکلات جسمی را در پی خواهد داشت .از دیگر مشکلات این خوانش می توان به عدم راستی ازمایی داده ها و مطالب، سطحی بودن،تشخیص سره و ناسره داده ها اشاره نمود.
امروزه اکثرمردم اوقات و فراغت خود را بیشتر در فضای های مجازی و شبکه اجتماعی می گذارند و فرصت کافی برای مطالعه و کتابخواندن ندارند که همین موضوع باعث می شود مطالعه عمیقی صورت نگیرد و دانایی فست فودی مجازی افزایش یابد که عمق و ژرفای ندارد زیرا در این فضاها با داده ها و خوانش های مواجهه هستیم که مقطعی- محدود و به بینش افراد کمکی نخواهد کرد . تحلیل های ساده ، ارائه نظر در رشته های تخصصی(گویی همه کاربران متخصص همه رشته ها هستند) که نیازمند مطالعه عمیق است به وفور در شبکه های اجتماعی از سوی افراد غیر متخصص و اگاه وجود دارد. در شبکه های اجتماعی مطالب آسان و سریع به دست کاربر می رسد و چون اکثرا عمقی ندارند به همان سرعت از ذهن عبور می کنند که البته یک نوع دانایی فست فودی و کاذب را در کاربر ایجاد می کند .کتاب نخواندن و خوانش مطالب در شبکه های اجتماعی باعث سیری کاذب و حباب دانایی را به دنبال دارد و توهم دانایی عصیان پنهان نادانی است .شناخت جهان امروزی بدون مطالعه و کتاب خواندن شناختی سطحی و ابتر است .کتابخوانی باعث می شود تا مسائل را به درستی تجزیه و تحلیل کنیم ملاک مطالعه ساعت خواندن است اکثرا در سایت ها اینترنتی و شبکه های اجتماعی این مطالعه با جز خوانی و تکست خوانی جبران نمی شود در سایت های و شبکه های اجتماعی ماهیت ها و نظرات اتوبوسی بلکه قطاری و فرا قطاری عوض می شود مثلا همه درک شان از برنامه ریزی فیسبوک لباس یک شکل پوشیدن است که در واقع کتاب این چنین نیست.
تحلیل های ساده ،جز خوانی ،تکست خوانی و تکه خوانی به وفور در شبکه های اجتماعی یافت می شود که خروجی مناسبی برای سرانه مطالعه مفید کاربران و افراد به دنبال نخواهد داشت.
برچسب ها :عصرتابان، فرهاد وفایی، یادداشت،
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰